Over Vleermuiskasten.nl
Samen vleermuizen vinden
Vleermuiskasten worden steeds populairder. Veel mensen vinden ze leuk om aan de gevel van hun huis te hangen en zo vleermuizen woningruimte te bieden. Maar ze worden steeds meer door natuurliefhebbers ontdekt als middel om overdag onderzoek te kunnen doen aan deze nachtactieve diertjes. Vaak worden door een lokale groep natuurliefhebbers vleermuiskasten opgehangen en gecontroleerd op vleermuizen. Zo krijgen zij een goed beeld van de vleermuissoorten in een gebied. De nieuwe vleermuiskastendatabase is bedoeld om het die groepen makkelijker te maken gezamelijk de gedane waarnemingen te beheren en te delen. Deze online database zorgt dat de vele vrijwilligers en professionals die in Nederland de vleermuiskasten ophangen en controleren, op een eenduidige manier gegevens verzamelen, beheren en delen.
Effectiever kasten plaatsen
Met de waarnemingen die we verzamelen via deze website willen we beter begrijpen welke factoren het gebruik van vleermuiskasten bevorderen. Uiteindelijk zal dit resulteren in een beter gebruik van de kasten door vleermuizen. Want daarvoor worden de kasten tenslotte opgehangen. Vleermuiskasten worden ook ingezet als vervangende woonruimte, als een gebouw met daarin wonende vleermuizen moet worden gesloopt of gerenoveerd (“mitigatie”, verplicht door de Wet natuurbescherming). Maar hoe hangt men ze het beste op, hoe hoe snel worden ze bezet, en maakt het uit welke kast in een bepaalde situatie wordt gebruikt? Met het bij elkaar brengen van veel waarnemingen is het mogelijk te bepalen wat die succesfactoren van een vleermuiskast zijn. Door een beter begrip van deze succesfactoren kan het geld dat ingezet wordt voor mitigerende maatregelen voor de beschermde vleermuizen effectiever worden besteed. Waardevolle informatie voor vele bouwprojecten, bosbouwprojecten en natuurontwikkelingsprojecten!
Voor gemeenten
Hangen in uw gemeente ook meerdere vleermuiskasten? Dan is het interessant om als gemeente medefinancier te worden van de vleermuiskastendatabase. Met uw bijdrage kunnen we de website verder uitbreiden en in ruil voor uw bijdrage krijgen uw vrijwilligers een cursus waarin het controleren van vleermuiskasten, protocollen, tips voor het fotograferen van vleermuizen in kasten, herkennen van vleermuizen en natuurlijk het invoeren in de vleermuiskastendatabase behandelt worden. De minimale bijdrage die we van onze mede-financiers vragen is € 2.500,-. Heeft u interesse neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@zoogdiervereniging.nl.
Voor vrijwilligers en particulieren
Heeft u in een gebied meerdere vleermuiskasten hangen die u regelmatig wilt controleren dan kunt u de website gebruiken voor het doorgeven van waarnemingen. Uw gemeente of de eigenaar van het terrein waar de kasten op hangen hoeft hier geen financiële bijdrage voor te doen. Wel hopen we dat u de vleermuiskastendatabase bij uw gemeente of de eigenaar van de kasten onder de aandacht wilt brengen en wilt informeren over het nut van de database en hun mogelijkheid om hier een bijdrage aan te leveren.
Initiatief
Het idee voor het opzetten van deze database is ontstaan op het eerste Europese vleermuiskasten symposium in 2012 in Utrecht. De database is een initiatief van de Zoogdiervereniging, Erik Korsten, Thijs Bosch, Johannes Regelink, Jasja Dekker, de Gemeente Utrecht en BatLife Europe. De database is tot realisatie gekomen dankzij de financiële bijdrage van NLBIF en 9 gemeenten: Amersfoort, Bergen (NH), Ede, Eindhoven, Groningen, Purmerend, Tilburg, Utrecht en Zoetermeer.