Zoekkaart "Determineren van vleermuizen in vleermuiskasten"

Ook al telt Nederland maar 19 soorten vleermuizen, het herkennen van een van die soorten is niet altijd eenvoudig. Het in de hand determineren van een vleermuis niet zo moeilijk, maar het vangen en hanteren van vleermuizen is erg verstorend en vraagt om de specialistische kennis en voorbereidingt en de juiste vergunningen*. Bovendien is het bij het controleren van vleermuiskasten vaak helemaal niet nodig om dieren te vangen en te hanteren. Ook op het zicht kunnen aanwezige vleermuizen op soortnaam gebracht worden.

Bij kasten met een open bodem zijn de vleermuizen vaak al te zien zonder de kast open te maken. Hoewel soms maar weinig van de vleermuis te zien is kun je bij zulke kasten toch vaak de vleermuis op soortnaam brengen. Voor die manier van controleren heeft Erik Korsten (Bureau Waardenburg) in opdracht van de Zoogdiervereniging een Veldkaart gemaakt: "Wat zit er in de kast: determineren van vleermuizen in vleermuiskasten".

Op deze zoekkaart vind je foto's en determinatiekenmerken van de vleermuissoorten die in Nederland of de direct omringende landstreken het meest in vleermuiskasten worden aangetroffen. De meeste foto's zijn ook gemaakt in platte kasten, maar om bepaalde kenmerken goed te laten zien zijn er ook foto's opgenomen die zijn gemaakt in andere typen kasten. De zoekkaart is ook geschikt om dieren op naam te brengen als je een kast opent* , zonder de dieren te hanteren.

Determinatie op het zicht kan soms best moeilijk zijn. Bij sommige soorten kan het ook nodig zijn om een foto te maken ter validatie, of om je waarneming met anderen te bespreken. De zoekkaart geeft aan bij welke soorten dit nodig kan zijn en hoe je zonder veel verstoring een foto kunt maken.

De Veldkaart "Determineren van vleermuizen in vleermuiskasten" beslaat 4 pagina's A4-formaat en is onder deze link als PDF te downloaden.

Erik Korsten

13 oktober 2017